Mesto bude pripravené na intenzívnu separáciu odpadov najneskôr v auguste

08.06.2012 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 8. júna (TASR) - Do projektu intenzifikácie separovaného zberu, ktorý uviedlo pred mesiacom do života mesto Vranov nad Topľou, sa budú môcť plnohodnotne zapojiť miestni obyvatelia najskôr v auguste tohto roka. Samospráva chce dovtedy ukončiť výstavbu 106 uzamykateľných stojísk pred jednotlivými obytnými domami, kde budú umiestnené zberné nádoby pre triedený aj komunálny odpad.
Mesto plánuje v nasledujúcich týždňoch zároveň ukončiť rekonštrukciu separačného dvora na Toplianskej ulici, ktorú financuje spomínaný projekt. "Dobudujeme tam spevnené plochy, oplotenie, podlahy v jednotlivých halách a v areáli dvora umiestnime veľkoobjemové kontajnery," informoval dnes média primátor mesta Ján Ragan.
Ako ďalej uviedol, každá domácnosť získa pre potreby ich rodinného domu plastový kompostér. V súčasnosti nimi disponuje 800 rodín, zvyšných vyše 1400 nádob pre výrobu kompostu, odovzdá mesto ďalším Vranovčanom najneskôr do konca júna.
Projekt intenzifikácie separovaného zberu v rozpočtovom náklade takmer 4.400.000 eur je najväčším projektom, aký doteraz realizovalo mesto Vranov nad Topľou z prostriedkov Európskej únie. Okrem nákupu kompostérov a obnovy separačného dvora financuje aj nákup štyroch nákladných vozidiel a ďalšieho technologického zázemia.
Nevyhnutnou súčasťou aktivít projektu financovaných z prostriedkov EÚ je aj intenzívna informačná kampaň. Samospráva ju doteraz zrealizovala na pôde všetkých materských, základných a stredných školách na území mesta. O výhodách separácie bude postupne informovaná aj široká verejnosť prostredníctvom propagačných materiálov a viacerých kultúrno-spoločenských podujatí.
Radnica chce dosiahnuť aktivitami projektu postupné zvyšovanie podielu separácie zo súčasných 15 % na oveľa vyššiu úroveň, čo by sa malo následne premietnuť do znižovania nákladov na spracovávanie vyprodukovaného odpadu. Ak sa požiadavka na nárast separácie v meste stretne s pozitívnou odozvou jeho obyvateľstva, radnica je pripravená poplatky za odpad vo vzťahu k fyzickým osobám či miestnym podnikateľom v nasledujúcich rokoch nezvyšovať.
 

Vyberte región